Elektro Magnetna Sevanja
Header image

NEVARNOSTI EMS

www.ems.siElektromagnetno sevanje nas www.frederic-noel.com veliko bolj kot si morda mislimo. Dandanes smo mu izpostavljeni vsi, veliko bolj kot v preteklih letih. Elektromagnetno sevanje je izjemno nevarno; ljudje nimamo posebnega čutila, da bi zaznali kdaj smo (prekomerno) izpostavljeni elektromagnetnemu sevanju. Če se poškodujemo v prometni nesreči, vemo kaj je vzrok naše poškodbe, če zaradi dolgoletne izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju obolimo za rakom, pa veliko težje za krivca razglasimo električni smog. Kljub temu pa so vedno močnejši in številčnejši glasovi nekaterih znanstvenikov, okoljevarstvenikov in raziskovalcev, ki so se jim v praksi pridružili številni zdravniki in zdravstveni delavci, pripeljal do oblikovanja nove družbene paradigme. Družba se počasi začenja zavedati vseh nevarnosti kritičnega smoga. Kar se je sprva zdelo kot nemočen glas posameznikov vpijočih v nebo sredi puščave, je danes postalo dokazano dejstvo – električni smog škodi zdravju ljudi, živali in rastlin.

Kljub temu se nekateri zaposleni v uradnih institucijah ali institucijah, ki delujejo pod krinko strokovnosti in nevtralnosti (takšne najdemo tudi v Sloveniji) še vedno sprenevedajo, ko pravijo, da ni absolutno znanstveno dokazano, da je prav električni smog tisti glavni krivec za določeno vrsto obolenj. Ko nekdo po nekaj letih telefoniranja zboli za rakom, ne more biti nikoli povsem z gotovostjo prepričan, da je prav električni smog tisti glavni dejavnik zaradi katerega je zbolel za rakom. Kljub temu pa obstaja večje število študij in statističnih raziskav, ki so potrdile povezavo med rakom in mobilnim telefonom. Teh študij danes ni mogoče več spregledati, prav tako ni mogoče spregledati, da imamo vsako leto vedno večje število obolelih za rakom, ni mogoče spregledati številne škodljive učinke, ki jih električni smog povzroča naravi, ni mogoče spregledati vedno večje število simptomov, ki jih povezujejo prav z električnim smogom. Ni mogoče spregledati, da ima vsak četrti poškodovan imunski, živčni ali endokrini sistem. Da je vsak tretji alergik. Da je skoraj desetina ljudi na Zemlji že hiper elektroobčutljiva, in vsakodnevno doživlja dnevne glavobole, migrene, kakor tudi učne težave, motnje koncentracije, motnje spanja, stres, razdražljivost in alergije.

V zadnjem času se je spremenila tudi politika nekaterih uradnih institucij. V nekaterih državah, podobno kot to velja za napise na škatlicah tobačnih izdelkov, zahtevajo opozorila na embalažah mobilnih in drugih naprav. Nekatere države so izdala številna opozorila pred nevarnostjo elektromagnetnega sevanja, druge ustanavljajo posebne agencije, ki preučujejo nevarnosti električnega smoga. Vsem uradnim institucijam pa je skupno eno vodilo, en princip – NAČELO PREVIDNOSTI.

V globalni družbi kjer vlada potrošniška kultura nam kaj drugega kot previdnostni ukrepi niti ne preostane. Iluzorno je pričakovati, da bodo države prepovedale uporabo mobilnih telefonov ali brezžičnega interneta. Vendar ko zbolimo za rakom, je prepozno, da bi odprli izjemno osveščeno knjigo Dominika F. Rolleja, ELEKTRIČNI SMOG in se poučili, kateri so tisti ukrepi, s katerimi se lahko obranimo pred nevarnim elektromagnetnim sevanjem. Ko nam otrok zboli za levkemijo, ker 200m od naše hiše poteka daljnovod, iščemo vse drugje vzroke, kot pa da bi preučili študije in prebrali raziskave, ki so odkrile nekajkrat povečano stopnjo obolelosti za rakom pri ljudeh, ki živijo v neposredni okolici daljnovodov. Enako velja za mobilne bazne postaje. Rezultati teh študij kažejo, da osebe, ki živijo v oddaljenosti do 400m od mobilnih baznih postaj dokazano nekajkrat pogosteje obolevajo za rakom v primerjavi s populacijo, ki živi dlje od teh postaj. To so vsa dokazana in neizpodbitna dejstva, ki temeljijo na raziskavah medicinskih podatkov, prav tako kot je dejstvo, da  smo v mestih in vaseh dobesedno obkroženi z mobilnimi baznimi postajami, ki so pogosto povezane v mrežo z usmerjenimi antenami. Na tak način mobilni operater doseže dober signal, sami pa smo zaradi tega neprestano izpostavljeni visokofrekvenčnemu sevanju mobilnih baznih postaj. Sevanje in škodljivi vplivi so toliko bolj zastrašujoči, kolikor se izboljšuje tehnični napredek; če smo včasih le govorili in pošiljali SMS-e po mobilnih telefonih, potem danes prenašamo glasbene datoteke, plačujemo za razne storitve ali poslušamo vremensko napoved. Ker so zahteve vedno večje, je potrebno graditi vedno nova omrežja, ki delujejo na višjih in višjih frekvencah, kar ima za posledico tudi še gostejšo mrežo anten in mobilnih baznih postaj. Naslednjič ko potujete v službo, opazujte strehe naših hiš, stanovanj in poslovnih objektov in se sami prepričajte kako na gosto so postavljene mobilne bazne postaje Ali še bolje: priskrbite si indikator elektromagnetnega sevanja ali profesionalni merilec in si sami izmerite vašo izpostavljenost tveganju.

Kdor misli, da so le visokofrekvenčne mobilne bazne postaje, električni daljnovodi, televizijski in radijski oddajniki, vojaški in civilni radarji, nevarni in zdravju škodljivi, se krepko moti. Močni povzročitelji električnega smoga so tudi brezžični telefoni (DECT), satelitski krožniki, fluorescenčne luči in celo energetsko varčne žarnice, sušilniki za lase, modemi in brezžični routerji ter podobne naprave. Ljudje smo tem napravam izpostavljeni neprestano, nekatere povzročajo električni smog tudi,  ko jih ne uporabljamo in so le priključene v vtičnici, kar vse vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Naslednjič, ko se sprašujete zakaj imate neprestano glavobole in migrene, pomislite da se naši možgani odzovejo že na bližino GSM aparata, ki je v uporabi. Pomislite, da brezžični telefoni (DECT), ki so v naših domovih in pisarnah široko nadomestili starejše žične telefone, neprestano oddajajo pulzne signale, ki globoko posežejo v naše biološke procese. Morda si sami niti ne lastite brezžičnega telefona (DECT), vendar ga uporablja vaš bližnji sosed, sevanje pa vseeno prodira skozi vaše zidove. Ne verjamete; vpišite ključno besedo »DECT radiation« v iskalnik na »youtube.com« portalu in se samo prepričajte o škodljivosti. Pomislite kakšen vpliv ima na naše telo nekaj tako zloveščega, kar lahko potuje celo skozi zidove in stene naših domov in pisarn.

Ne delajmo si utvar. Električnega smoga ne bomo nikdar odpravili. Globalna ekonomija in potrošniške navade so premočne, da bi prepovedali uporabo mobilnih telefonov, brezžičnih telefonov (DECT) in drugih močno sevajočih naprav. Prav tako v prihodnje električnega smoga ne bo nič manj. Zaradi razvoja tehnološke in potrošniške družbe, ga bo kvečjemu vse več. Že dandanes smo na vsakem koraku izpostavljeni nenehnim vplivom električnega smoga. Kljub temu pa se lahko zaščitimo. Lahko zmanjšamo našo izpostavljenost električnemu smogu. Že z malenkostnimi ukrepi se mu lahko skoraj popolnoma izognemo. Drugačna električna napeljava, uporaba oklopljenih električnih kablov in razdelilnikov namesto standardnih, zaščitne barve in premazi, zaščitne folije, zaščitne tkanine in materiali, patentirane mobilne slušalke ter zaščitni etuiji, kakor tudi uporaba varnejših EKO naprav oziroma menjava starejših sevajočih naprav za EKO naprave z bistveno nižjo stopnjo sevanja, dandanes predstavlja vrhunec razvoja zaščitne ekologije in največ kar lahko dandanes naredimo, da celovito zaščitimo naše zdravje, zdravje naših otrok in zdravje našega Planeta pred nevidnim uničevalcem – električnim smogom. Veseli nas, da se je sedaj z družbo TMINGRAD, ekologija, trgovina in storitve d.o.o. (www.tmingrad.si) tudi Slovenija postavila na zemljevid tistih ozaveščenih dežel, kjer so posmazenikom in podjetjem na voljo tovrstne profesionalne storitve, materiali in izdelki.

no