Elektro Magnetna Sevanja
Header image

BREZŽIČNI TELEFONI

Če bi naredili lestvico najmočnejših povzročiteljev električnega smoga, bi bili DECT telefoni zagotovo pri vrhu razpredelnice. DECT telefone smo namestili v naše domove in pisarne in jih široko uporabljamo, saj so nadomestili starejše žične telefone. Danes DECT telefoni predstavljajo 70% trga fiksne telefonije. Kljub široki uporabi, se le malokdo zaveda nevarnosti, ki jih tovrstna tehnologija prinaša.

Zakaj so DECT telefoni nevarni?
Največjo nevarnost predstavlja bazna postaja, ki tudi ko slušalka ni v uporabi, neprestano oddaja močno sevanje. DECT telefoni delujejo kot prejemnik in oddajnik hkrati, ki komunicira z bazno postajo.  Vplivno območje je lahko tudi nekaj sto metrov, tako da pri uporabi predvsem vidimo praktično uporabo, ne zavedamo pa se, da neprestano sevajo. Jasno, da sevanja ne ustavijo niti betonski zidovi, saj drugače ne bi mogli telefonirati iz sosednje sobe. V večstanovanjskih stavbah smo tako lahko ogroženi že, če ima sosed nameščen DECT telefon, ne glede na to koliko časa »preživi« na telefonu.

Vzrok slabega počutja so lahko prav DECT telefoni
Neodvisne študije navajajo široko paleto simptomov, ki jih pripisujejo prav uporabi DECT telefonov:

 • – Živčne motnje, kot so motnje spanja, težave s koncentracijo, glavobol, razdražljivost, utrujenost.
 • – Vedenjske motnje pri otrocih, kot so hiperaktivnost, agresivnost, učne težave, sindrom ADS, sindrom POS, razvojne motnje, »jokajoči dojenčki«.
 • – Spremembe v krvni sliki, slaba asimilacija kisika, nevarnost tromboze, oslabitev imunskega sistema, motnje srčnega ritma, visok krvni tlak.
 • – Šum v ušesih tinitus, vrtoglavica, nenadna gluhost.
 • – Draženje oči, motnje vida.
 • – Motnje celične komunikacije, poškodovanje dedne substance s prekinitvami spirale DNA, povečano tveganje raka.
 • – Okvara žlez in endokrinega sistema, zmanjšanje proizvodnje melatonina z motnjo spanca in povečano dovzetnostjo za depresijo.
 • – Nagnjenost k neplodnosti, nepravilnosti v poteku nosečnosti, deformacije v plodu.
 • – Vpliv na osrednji živčni sistem, spremembe v EEG, krvavitve v možganih, povečano nalaganje strupov in težkih kovin v možganskih celicah, večja možnost bolezni kot so Alzheimerjeva, Parkinsova, epilepsija, multipla skleroza …

Kako se izogniti sevanju?
Najenostavneje tako, da DECT telefonov sploh ne uporabljamo in preidemo na starejšo žično tehnologijo. Če to ne pride v poštev, obstajajo rešitve. Nekateri proizvajalci so razvili zdravju prijazne telefone.

Zdravju prijazni DECT telefoni
Povprečen potrošnik le stežka dobi prave informacije, kateri DECT telefoni so zdravju manj škodljivi. Nekateri prodajalci celo reklamirajo kot »EKO« telefone tiste, ki porabijo manj električne energije! To seveda ne pove nič o sevanju. Pravzaprav se o tem sploh ne govori. V prodajnih centrih vas bodo verjetno čudno gledali, ko jih boste spraševali kateri telefoni so tisti, ki oddajajo manj sevanja!

Pri nakupu izberite tiste telefone, katerih bazna postaja oddaja sevanje le ko govorite po telefonu. Nekateri modeli proizvajalcev so takšni, da bazna postaja v stanju mirovanja ne oddaja sevanja. Na tak način znatno zmanjšano stopnjo sevanja in mu nismo izpostavljeni 24ur dnevno! Prav tako izberite tiste telefone, kjer tudi med pogovorom oddajajo najnižjo mogočo stopnjo sevanja.

Priporočila
Na nevarnost uporabe DECT telefonov ne opozarjajo le neodvisni strokovnjaki, ampak so tudi nekatere države izdalo celo paleto priporočilnih ukrepov (zakaj že, če sevanje naj ne bi bilo nevarno!)

Švicarska vladna agencija priporoča naslednje ukrepe:

 • – DECT telefone naj se uporablja le za krajše pogovore. Daljše telefonski pogovori naj se odvijajo preko žičnih telefonov ali z uporabo seta slušalk.
 • – Bazna postaja DECT telefona se ne sme nahajati v bližini naše postelje ali prostora, kjer se dlje časa zadržujemo. Minimalna varnostna razdalja mora biti vsaj 0,5m.
 • – Uporablja naj se ekološke in zdravju prijazne DECT telefone, ki ne sevajo, ko so v stanju mirovanja.

Več o tem, tudi na :
www.bag.admin.ch

no