Elektro Magnetna Sevanja
Header image

OSTALE NAPRAVE

Dandanes uporabljamo toliko http://familycamping.koa.com/, da smo električnemu smogu izpostavljeni povsod. V spalnicah, kopalnicah, dnevnih sobah, računalniških učilnicah, pisarnah, delavnicah in ostalih prostorih uporabljamo mnogo vrst različnih električnih naprav, prav vsem pa je skupno, da so v večji ali manjši meri povzročitelji električnega smoga. Nekatere naprave, ki predstavljajo najmočnejše povzročitelje električnega smoga, smo že izpostavili in predstavili v zgornjih oddelkih, kljub temu pa velja zaokrožiti predstavitev z navedbo še nekaterih povzročiteljev električnega smoga.

Najprej velja opozoriti, da tudi žični telefoni spadajo med povzročitelje električnega smoga. Kljub temu pa bi ravnali povsem napačno, v kolikor bi enačili žične telefone z brezžičnimi (DECT) telefoni ali mobilnimi telefoni. Žični telefoni in sicer zlasti njihove slušalke, ki jih imamo prislonjene direktno na glavo oz. ušesa, oddajajo dokaj močno magnetno sevanje. Če res ni potrebno, da telefonirate, medtem ko urejate vaše vrtičke ali medtem ko spremljate po TV vašo najljubšo oddajo, potem se absolutno priporoča uporaba žičnih telefonov in sicer tistih s t.i. “Piezo” tehniko, to je posebeno patentirano tehniko v njihovih slušalkah.  Nekateri žični telefoni imajo namreč v slušalki posebno tehniko (ta izum je pod patentno zaščito, zato ti telefoni niso predmet množične proizvodnje različnih proizvajalcev, pač pa v domeni zgolj redkih), ta tehnika pa odpravi sevanje, ki ga žični telefon oziroma njihove slušalke oddajajo. Ti telefoni so sedaj dosegljivi tudi v Republiki Sloveniji in sicer jih ekskluzivno prodaja družba TMINGRAD, ekologija, trgovina in storitve d.o.o. (www.tmingrad.si). Naj se zgolj poudari, da za razliko od različnih obeskov, nalepk, čebulnic in podobnih izdelkov, za katere mnogi »prodajalci« zatrjujejo, da zmanjšujejo elektromagnetno sevanje, tovrstna tehnika dejansko odpravlja sevanje, tako da lahko tudi ta izdelek uvrstimo med zaščitne produkte. Vse to je tudi dokazljivo in tudi vsakomur preverljivo s pomočjo merilnih naprav ali preprostejših elektrosmog indikatorjev. Kdor pa se ni pripravljen odreči udobju brezžičnega telefona (DECT) in/ali uporabi mobilnega telefona, lahko še zmeraj zmanjša sevanje z uporabo ostalih zaščitnih produktov, več o tem pa v ustreznem razdelku.

Med največje povzročitelje električnega smoga spadajo tudi mikrovalovne pečice. Kot zanimivost naj navedemo, da so bile te dolga leta celo v Rusiji prepovedane, kot posledica študij, ki so jih izvedli ruski znanstveniki. Šele v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja so ponovno vrnili mikrovalovne pečice na prodajne police, seveda po izjemnem pritisku globalne ekonomije. Seveda se vsak svobodno odloči za nakup mikrovalovne pečice, na žalost pa na tržišču ni mogoče kupiti »EKO« mikrovalovnih pečic ali uporabiti zaščitne produkte, s katerimi bi zmanjšali oziroma s katerimi bi se zaščitili pred sevanjem, tako kot se je mogoče učinkovito zaščititi pred sevanjem mobilnih telefonov in ostalih povzročiteljev močnega električnega smoga. Sevanje lahko omejimo z vgradnimi mikrovalovnimi pečicami in čim večjo oddaljenostjo od njih, ko so le te v obratovanju.

Vseh naprav, ki predstavljajo vire električnega smoga na tem mestu pravzaprav ni mogoče našteti. Med močnejše povzročitelje električnega smoga lahko uvrstimo naprave, ki jih najdemo v dnevnih prostorih, pisarnah, kopalnicah (satelitski krožniki, fax naprave, ki sprejemajo le, če so vključene na električno omrežje, običajni sušilniki za lase …), naprave, ki jih uporabljamo v kuhinji (električne indukcijske plošče …),… Opozarja se tudi na energetsko varčne žarnice in halogenske luči, ki oddajajo bistveno več električnega smoga kot običajne žarnice. Seveda pa pri teh napravah sevanje z oddaljenostjo hitro upade za razliko od mobilnih telefonov, DECT telefonov, mobilnih baznih postaj, daljnovodov in podobnih naprav, kjer so učinki zaradi znatno preseženega in zdravju škodljivega sevanja veliko bolj daljnosežni. Predvsem pa je pomembno, da znamo prepoznati vire električnega smoga, saj se le na tak način lahko izognemo in zaščitimo pred škodljivimi vplivi nevidnega sevanja.

no